С тържествена церемония президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред

...
С тържествена церемония президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред
Коментари Харесай

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва

С тържествена гала президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поставиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание. Двамата ще встъпят в служба на 22 януари.

" Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се! ", споделиха Радев и Йотова, след което прозвуча химнът на Република България и този на Европейски Съюз.
 Георги Димитров
В началото на тържествената гала бе изчетено решението, с което ЦИК ги афишира за определени за президент и вицепрезидент на Република България.

Заедно с другите поканени публични лица президентът и вицепрезидентът бяха посрещнати от представителна гвардейска рота пред централния вход на Народното събрание. На церемонията участват министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на записаните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на България и ръководители на Народното събрание.
 Георги Димитров
" Преди 5 години вие още веднъж поверихте на нас с госпожа Йотова сложната задача да продължим по пътя, който поехме дружно и направихме първата решителна крачка. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са на благодарност към вас, скъпи съотечественици. Текущите рецесии, които се изострят и използват от задкулисието, не трябва да отклоняват вниманието от стратегическите цели. Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дълготрайните цели на нацията, надалеч оттатък хоризонта на политическите мандати - преодоляването на демографската криза; оправянето с бедността и неравенствата; повишението на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните ползи и достойнство; одобряване на позитивния облик на страната ни на открито ". Това съобщи президентът Румен Радев в първото си послание към народа и Народното събрание, откакто той и Илияна Йотова поставиха клетва пред 47-ия парламент за втори мандат като президент и вицепрезидент.
 Георги Димитров
В обръщението си Румен Радев акцентира, че поддръжката на българите за него и Илияна Йотова е най-меродавната оценка за комплицираните решения, които двамата са взимали по време на първите пет години на " Дондуков " 2. " Първият президентски мандат се случи в трагично време, в което остарелият, властнически модел на ръководство доближи своя разцвет, до момента в който в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше ", съобщи Румен Радев и открои гражданските митинги от 2020 година " против едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, против бедността, безпътицата и безправието ". Държавният глава уточни, че упованията на жителите от президентската институция надалеч са надхвърляли пълномощията, които Конституцията й отрежда.

" Налагаше се по едно и също време да катализираме публичната промяна, само че и да бъдем стожер на стабилността в интервал на остра рецесия на доверие в политическата класа ", съобщи Радев.
 
По думите на президента, митингите са отприщили процеса по възобновяване на демокрацията и законността, само че демонтажът на завети властови модел ще отнеме време. Като провокации пред обществото през идващите години той дефинира връщането на доверието в институциите и справяне с партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и дълбокото обществено разслоение. " Наивно е да мислим, че откакто повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от през днешния ден за на следващия ден ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията ", сподели от парламентарната естрада президентът.
 
В обръщението си президентът акцентира, че първото предусловие за триумфа на обществото е свободата и достолепието на личността. " Демокрацията и правовата страна са фундаментът, който би трябвало да възстановим ", сподели Радев. Той изрази увереност, че в България е налице " антимафиотски консенсус ", сплотяващ голямото мнозинство от честни българи и въпреки жителите да са дали своят вот за доста и разнообразни партии, са били водени от една вяра: за правдивост и правда.
 
" Държавата отсега нататък не трябва да се ръководи през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията би трябвало да бъде съкрушена, с цел да оцелеем като страна и общество ", акцентира президентът и уточни, че сега има историческа опция да върнем България в руслото на закона. Според президента от това зависят всички други положителни планове, а без подсилване на държавността, страната ни не може да разгърне големия си капацитет. " Партиите и политиците, които споделят идеята в България да се откри върховенството на правото и здрава и транспарантна медийна среда, да се построи добре уредена страна с ефикасни институции, могат да разчитат на разбирането и поддръжката на президентската институция ", акцентира Радев и още веднъж съобщи, че без бърз, съдбоносен пробив в промяната на прокуратурата и правосъдната система ще се отвори път за реванш на статуквото.
 Георги Димитров
Президентът прикани за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват единствено с проверка на правосъдната власт в посока виновна и ефикасна прокуратура, а да включват и разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната и усилване на гаранциите за отбрана на човешките права. " След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че главната конституционна полезност е индивидът ", добави президентът и акцентира, че демокрацията е несъвместима с публичната незаинтересованост. Според президента укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделянето на управляващите и транспарантен и предвидим законотворчески развой. Време е да се даде и късмет на общините за стопански и обществен напредък посредством конституционно гарантиране на финансовата децентрализация, моли президентът.
 
Справянето с демографската злополука президентът дефинира като друга стратегическа цел, за която е нужен консенсус. „ Нацията ни претърпява прехода като контузия, сравнима с война. Време е за дълготрайни, финансово обезпечени политики за понижаване на смъртността, увеличение на раждаемостта и ограничение на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират неналичието на работещи обществени механизми “, акцентира Румен Радев. Според президента консенсус би трябвало да се образува и към идеята за просветена и образована нация. " Това е дълготрайна инвестиция, която няма да донесе политически дял на нашето потомство държавници и общественици, само че е дълг и историческа задача, която не търпи отсрочване ", означи Румен Радев. Президентът прикани и за смяна на здравния модел към качествено и налично опазване на здравето, в което  здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напущат България.
 
В обръщението си президентът открои нуждата от ускорена промяна към нов стопански модел, учреден на науката, нововъведенията, производствата с висока добавена стойност, както и обезпечаването на чиста, налична и предсказуема сила. Президентът настоя и за постоянна и предсказуема нормативна среда, отбрана на собствеността и конкуренцията, поощряване на предприемчивостта и вложенията. Румен Радев уточни, че би трябвало да се обезпечава държавна поддръжка за българската просвета, на която разчитаме да построява духовни полезности и да сплотява нацията.
 
Той съобщи, че дневният ред на държавното управление и Народното събрание към този момент е " захласнат " от оправянето с каскада от рецесии и техните обществени, стопански и политически последствия. " Оставам отворен за разговор и споделям отговорността за тежки и непопулярни, само че нужни решения. Ще не преставам обаче да бъда сериозен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни ", сподели още в обръщението си към народа и Народното събрание президентът Румен Радев.

Както преди пет години, по този начин и през днешния ден, заставам на позицията, че в изискванията на конфликт на геополитически ползи и растяща борба в нашия район, ролята на президента не е да екзалтира паниките и да показва зложелател, а да способства за разрешаване на рецесиите с механизмите на съюзите, в които членуваме. Тези рецесии нямат военно решение, а изискват разговор и дипломатически старания за деескалация. Това съобщи президентът Румен Радев в обръщението си към народа и Народното събрание, откакто той и Илияна Йотова поставиха клетва пред 47-ия парламент за втори мандат като президент и вицепрезидент.

Румен Раде уточни като съществена задача на държавната политика гарантирането на сигурността в свят, кондензиран с динамичност на геополитическите процеси и сложен темперамент на рисковете и заканите. „ Затова и развиването на въоръжените сили постоянно е било главен приоритет в ролята ми на висш главнокомандващ “, добави президентът. Той уточни нуждата от общо схващане, че задължението на държавното управление към защитата не се изчерпва с огромните планове за рационализация. „ Модернизацията е непрестанен развой по създаване на модерни отбранителни качества с фокус върху хората в армията, върху нововъведенията и новите технологии “, съобщи Румен Радев. Той акцентира, че развиването на качества и оперативна съгласуемост е освен съюзнически дълг, а на първо място висша отговорност към сигурността на Родината. „ При по-добра подготовка и политическа воля, договорите за индустриално съдействие могат да дават по-добри благоприятни условия както за въоръжените сили, по този начин и за стопанската система – и то в региона на високите технологии “, добави Радев.

Президентът уточни, че през целия си мандат с вицепрезидента Илияна Йотова са отстоявали убеждението, че България би трябвало да води самодейна външна политика, праволинейно следвайки националния интерес. „ Балансираният и прагматичен метод, аргументираното формулиране на позициите, както и отвореният разговор, способстваха България да продължи да се утвърждава като предсказуем и мечтан сътрудник и съдружник, който може да генерира перспективни хрумвания, да търси прагматични решения, да способства за стабилността и устойчивото развиване “, сподели от парламентарната естрада президентът.

Той означи консенсуса в обществото ни за европейската принадлежност на България и означи, че гласът на България би трябвало да отеква мощно в дебата за бъдещето на Европа, за нейната стратегическата самостоятелност и сигурност.  Държавният глава уточни, че в границите на НАТО е призовал алиансът да търси механизми, с цел да не се трансформира в съюз сред производители и купувачи на отбранителни артикули, а да се утвърждава като съюз сред сътрудници, които дружно развиват отбранителни качества посредством интеграция на научно-изследователската активност и взаимно произвеждане. " Вярвам, че България ще продължи да бъде деен участник в този развой и ще работи за консолидиране на нашите научни звена и новаторски компании в самодейността ", сподели президентът.

" Отново ще заявя, че външната ни политика би трябвало да се формулира у нас с консенсус сред институциите и да се отстоява поредно на открито ", сподели президентът и открои като образец връзките на страната ни с Република Северна Македония. " Предложеният от държавното управление многопистов метод в връзките с нашите съседи има капацитет да динамизира разговора, да укрепи доверието и би трябвало да бъде подсилен. Той обаче не трябва да оставя на назад във времето проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало ", посочи Румен Радев. 

" Аз съм измежду българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в Европейски Съюз. Тъкмо по тази причина би трябвало да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да реализират критериите за участие. Като виновен член на Европейски Съюз, България би трябвало да интегрира в него сътрудници, а не проблеми ", уточни президентът.
 
Държавният глава уточни, че интензивно е работил за икономизацията на външната политика, която може да даде доста по-добри резултати, в случай че се реализира по-ефективна съгласуваност сред институциите и се преодолее неналичието на планова подготвеност във значими капиталови посоки. Румен Радев съобщи, че през годините на мандата се е укрепило стратегическото партньорство със Съединени американски щати, възобновен е разговорът с Русия на най-високо политическо равнище след десетилетно спиране, връзките ни с Китай са издигнати на равнище стратегическо партньорство, задълбочени са връзките с редица страни оттатък европейското пространство. " От началото на мандата с Илияна Йотова използвахме всеки вероятен мотив за разширение на българското културно пространство и за отстояване на нашите постижения ", сподели още президентът и добави, че ще продължи още по-активно тази политика на фона на зачестилите  похищения върху българската просвета и история.
 Георги Димитров
Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово след клетвата на Румен Радев. Те бяха предизвикани от думите на президента, че първият президентски мандат се е случил в трагично време, в което остарелият властнически модел е стигнал своя разцвет.
 БГНЕС
" Гражданският протест през 2020 година против мафиотизацията на властта извади на повърхността обстоятелства и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е прелестно, само че избирам истината ", сподели Радев на депутатите от ГЕРБ. 

Програмата планува Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит да посрещне в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и ще отслужи церемониален молебен във връзка идното им встъпване в служба. Негово Светейшество ще поздрави президента и с архипастирско слово с благопожелания за Божията плодородна поддръжка за спокойно и плодотворно служение на българския народ. За повторно българският патриарх Неофит персонално ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за сполучлив мандат като държавен глава.

На 22 януари е планувано президентът Румен Радев да одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска на пл. „ Св. Александър Невски ”, след което ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на висшия главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Президентът Румен Радев ще постави венец и ще отдаде респект пред починалите за свободата на България пред Паметника на Незнайния боец.

Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне президента и висш главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.


 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР